از عوارض بی خوابی چه می دانید؟
عوارض بی خوابی
مجموع سالها تحقیقات نشان داده است که عدم خواب کافی میتواند آسیبهای جسمی و روانی به افراد وارد کند. ارتباط میان بیخوابی و این آسیبها چنان مبرهن است که اجبار فرد به نخوابیدن غیراخلاقی است و نوعی شکنجه محسوب میشود. در زیر با عوارض بیخوابی آشنا میشوید:
اختلالات احساسی
به گزارش فرادید به نقل از لایوساینس، مشکلات ناشی از کمبود خواب از مشکلات کوچک آغاز میشود. وقتی که کمبود خواب دارید، مغزتان خوب کار نمیکند. حتی اندکی کمبود خواب نیز میتواند تاثیر خود را بر عملکردهای شناختی و احساسی مغز بگذارد.
بخشی از اولین تاثیرات کمبود خواب تاثیراتی است که بر احساسات مثبت میگذارند. وقتی که فرد دچار کمبود خواب باشد، چهرهاش احساسات مثبتش را نشان نمیدهد. فردی که دچار کمبود خواب باشد ممکن است بگوید که خوشحال است و همچنان صورتش حالتی بیاحساس و خنثی داشته باشد.
فرد دچار کمبود خواب همچنین قادر به تشخیص شادی افراد از روی چهرۀشان هم نیست. چهرۀ مثبت یک فرد ممکن است به نظر فرد دچار کمبود خواب چهرهای خنثی به نظر به رسد، و چهرههای خنثی حامل احساسات منفی به نظر برسند. مغزی که دچار کمبود خواب باشد، به خوبی قادر به تشخیص احساسات مثبت نیست. همچنین افراد دچار کمبود خواب، نمیتوانند به شکل مناسب ناکامیهای کوچک روزمره را تحمل کنند.
میکروخواب
حتی یک شب نخوابیدن هم میتواند روز بعد فرد را دچار به پدیدهای به نام “میکروخواب” کند.
میکروخواب یعنی که فرد به چرتهای ریز تا 30 ثانیهای فرو میرود. چشمان برخی از مردم در حین میکروخواب باز میماند، اما حقیقت آزاردهنده در مورد میکروخواب این است که در طول آن فرد حتی با چشمان باز، عملاً نابینا است. فرد در این مواقع نمیتواند اطلاعات را پردازش کند.
مطالعات نشان میدهد که در حین میکروخواب، مغز به سرعت و بیاراده به حالت خواب میرود. فرد ممکن است به زور خود را بیدار نگاه دارد، اما خیلی سریع به میکروخواب دیگری فرو میرود.
این وضعیت، به خصوص در حین رانندگی، میتواند خطرات شدیدی را ایجاد کند.
هذیان
مردم اغلب میگوید که پس از یک شب بدون خواب، احساس خنگی میکنند. اما در موارد شدید، عدم خواب میتواند به هذیان منجر شود.
بیمارانی که در بخش مراقبتهای ویژه، یعنی جایی که نور و صدا پیوسته به صورت شبانهروزی وجود دارد، ممکن است دچار وضعیتی شوند که پزشکان به آن “هذیان آیسییو” میگویند. اگرچه مشخص نیست که کمبود خواب علت اصلی این هذیان باشد، اما پزشکان معتقدند که کمبود خواب یکی از عواملی است که باعث میشود، افرادی که به مدت طولانی در بیمارستان بودهاند رفتارهای عجیب از خود بروز دهند.
بدترین بلایی سرخواب یک نفر میشود آورد، فرستادن او به بیمارستان است. بیخوابی (اینسومنیا) در میان بیماران بستری در بیمارستان بسیار شایع است.
توهم
دیدن چیزهایی که وجود خارجی ندارند، میتواند یکی از عوارض کمبود خواب مزمن باشد، اما اینکه آیا کمبود خواب میتواند حقیقتاً توهم ایجاد کند، هنوز محل بحث است.
آیا ممکن است بر اثر کمبود خواب بمیرید؟
یکی از آزمایشهای مشهوری که بر حیوانات زنده صورت گرفته نشان میدهد که بیخوابی کامل میتواند باعث کشته شدن موشهای آزمایشگاهی شود.
در سال 2012، یک مرد چینی به علت 11 روز نخوابیدن مرد. با این وجود، بعید است که فقدان خواب به تنهایی عامل مرگ او بوده باشد.
البته، مطالعه در مورد این پدیده در انسانها، حتی اگر مسائل اخلاقی را نیز مدنظر قرار ندهیم، دشوار است.
جواب به این سوال که “آیا مردن از بیخوابی امکانپذیر است؟” به این دلیل سخت است که خوابتان میبرد. ظاهراً افراد نمیتوانند خود را بیدار نگه دارند تا بمیرند. چرا که وقتی میل به خواب سراغ فرد میآید، دیگر جایی نمیرود.
با این همه، در اینکه بیخوابی اثرات بد جدی بر سلامتی دارد، شکی وجود ندارد.
مهم ترین علت های بی خوابی
مهمترین علل بیخوابی را به این ترتیب میتوان طبقهبندی کرد:
۱) عوامل محیطی مانند سر و صدا
▪ مسلما سر و صدای زیاد در اتاق خواب یکی از علتهای مهم بیخوابی و به خصوص بیدارشدنهای مکرر است. افرادی که در آپارتمانهای
پر ازدحام زندگی میکنند و دیوار و سقفهای آپارتمانها خاصیت عایق بودن صدا را ندارند، مشکل سروصدا میتواند به تنهایی مانع خواب راحتشان شود، به خصوص افرادی که خواب سبکتری دارند.
▪ از دیگر عوامل محیطی میتوان به گرما یا سرمای زیاد اشاره کرد که هر کدام به تنهایی میتوانند مانع خواب فرد شده یا اینکه، فرد را از خواب بیدار کنند.
▪ یکی دیگر از عوامل مهم محیطی، نور است. نور محیط میتواند مانع خواب فرد شود. هر چه میزان نور اتاق بیشتر باشد احتمال اینکه فرد خواب راحتی داشته باشد کمتر میشود.
۲) استرس
استرسهای طی روز به خصوص استرسهای شغلی میتواند باعث بیخوابی فرد شود. توصیه میشود به ویژه ۲ تا ۳ ساعت قبل از خواب محیط آرامی را ایجاد و حتی از بحثوجدل دوری کنید. در صورتی که احتمال میدهید صحبت با کسی به جدل و بگومگوهای استرسزا ختم میشود آن را به زمانی موکول کنید که با ساعت خواب شما فاصله داشته باشد.
۳) مشکلات جسمی و ابتلا به بیماریها
▪ معمولا ابتلا به بیماری بهخصوص بیماریهای عفونی نیاز ما را به خواب افزایش میدهند ولی ابتلا به برخی از بیماریها نیز میتواند خواب ما را مختل کند.
▪ ابتلا به بیماریهای اسکلتی-عضلانی که معمولا با درد همراه است، میتواند مانع خواب ما شود. کمردرد، درد در زانو و درد اندام فوقانی بهخصوص شانه و مچ دست از جمله این موارد هستند.
▪ سردرد به علتهای مختلف، ناراحتیهای گوارشی و درد معده، ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی و درد در قفسه سینه، بیماریهای ریوی بهخصوص ابتلا به بیماریهایی مانند آسم که همراه با سرفههای مکرر هستند.
▪ ابتلا به دیابت یا بزرگی پروستات که افراد مبتلا به علت دفع ادرار مجبورند بارها از خواب بیدار شوند، همگی از عللی هستند که میتوانند خواب افراد را مختل کنند. از طرف دیگر مصرف بسیاری از داروها نیز میتواند مانع خواب افراد شود، مانند داروهای ضدفشارخون، برخی داروهای اعصاب و روان و برخی داروهای قلب و عروق بهخصوص اگر این داروها شب هنگام و قبل از خواب مصرف شوند.
۴) عوامل روحی-روانی
عوامل روحی-روانی به خصوص ابتلا به بیماریهای خلقی از جمله افسردگی میتواند خواب فرد را به شدت مختل کند. درمان بیخوابی این افراد در صورتی اساسی خواهد بود که در ابتدا افسردگی آنها درمان شود.
۵) عواملی برهم زننده سیکل خواب و بیداری طبیعی بدن
در بسیاری از مشاغل افراد مجبورند که شب تا صبح را بیدار بمانند. شببیداری باعث به هم ریختن ریتم خواب و در نهایت بیخوابی در این افراد میشود مانند پرستاران، پزشکان، نگهبانان، کارمندان اورژانس، آتشنشانها، خلبانان، رانندگان و …. همچنین کسانی که به غرب یا شرق دنیا مسافرت میکنند موقع خواب و بیداری خود، دچار مشکل میشوند. علت آن است که ساعت داخلی بدن آنها طبق روال قبلی، خوابآلوده میشود یا از خواب بیدار میشود در حالی که مکان جدید، ساعت خواب و بیداری دیگری را طلب میکند. هر چه مسافت طی شده بیشتر باشد مشکل این افراد نیز شدیدتر خواهد بود. این افراد اگر به دنبال راهحلی نباشند ممکن است تا چند هفته، در خواب و بیداری خود مشکل پیدا کنند. مصرف ملاتونین طبق دستور پزشک یکی از درمانهای خوب برای رفع مشکل بیخوابی این افراد خواهد بود. این اختلال را jet lag مینامند چرا که به دنبال اختراع موتور جت و مسافرتهای هوایی ایجاد شده است.
زندگی رنگی با پورتال رنگی
دیدگاه بگذارید