هشت علامت کمبود ویتامین C - پورتال رنگی
هشت علامت کمبود ویتامین C
بدن ما انسانها برای داشتن عملکرد مناسب نیازمند دریافت مقادیر مناسبی از ویتامین ها و البته پروتئین و چربی و… است. یکی از مهمترین این ویتامین ها، ویتامین ث است که در این مطلب به طور کامل در باره آن بحث کرده ایم.
منابع ویتامین ث را بشناسید
خانوادهی کلمها
کلمهایی مثل کلم چینی، بروکسل و بروکلی فرمانروایان دنیای سلامتیاند. در هر فنجان از این کلمها 33 میلی گرم ویتامین C وجود دارد. خانوادهی کلمها سرشار از مواد مغذیاند و میتوانند با سرطان و بیماریهای قلبی عروقی مقاله کنند. کلم بروکسل چهار برابر بیشتر از هم خانواده های دیگر خود ویتامین C دارد، یعنی هر فنجان 97 میلی گرم. توجه داشته باشید بهترین شیوهی پخت کلمها بخارپز کردن است تا بیشترین میزان ویتامینهای خود را حفظ کنند. توصیه میکنیم از جوشاندن طولانی مدت این کلمها خودداری کنید.
مرکبات
مرکبات منبع فوقالعادهی ویتامین C، پتاسیم، پکتین و ترکیبات فیتوشیمیایی میباشند که با آلرژی، آسم، سرطان، بیماری آب مروارید چشم، بیماریهای قلبی، سکته مغزی و سرماخوردگی مقابله میکنند.
کیوی
یک عدد کیوی درشت حدود 80 میلی گرم ویتامین C و عناصر فیتوشیمیایی زیادی دارد.
این میوهی خوشمزه همچنین حاوی میزان زیادی پتاسیم و پکتین، فیبرهای حلال است که میزان کلسترول خون را ثابت نگه میدارد.
کیوی تأمین کنندهی آنتی اکسیدانهای لوتئین و زآگزانتین نیز میباشد که برای سلامت چشم ضروریاند. باید بدانید 115 گرم از این میوه حاوی فقط 70 کالری است.
طالبی، خربزه
این میوهها سرشار از ویتامین C و پتاسیم هستند و برای پیشگیری از بیماریهای قلبی عروقی، بعضی از سرطانها، بیماریهای تنفسی، کاهش قدرت بینایی و آکنه موثر عمل میکنند.
نخود فرنگی
نخود فرنگی منبع خوب پروتئینهای گیاهی و آهن است که برای گیاهخواران یک مادهی غذایی مفید محسوب میشود.
نخود فرنگی احتمال پیشرفت بعضی از سرطانها را کاهش میدهد و از افسردگی، بالا رفتن کلسترول و بیماری دژنراسیون ماکولای چشم پیشگیری میکند. ویتامین C با اثرات منفی رادیکالهای آزاد مقابله میکند و برای همین میتواند از بیماری آب مروارید پیشگیری کند. برای حفظ بیشترین میزان ویتامین C نخود فرنگی توصیه میکنیم برای پخت آن از آب کمی استفاده کنید.
فلفل دلمهای
فلفل دلمهای حاوی 32 کالری است اما باید بدانید بر حسب رنگهای متنوع خود حاوی ویتامینهای متنوعی نیز میباشند.
در حالت کلی فلفل دلمهای به اندازهی مرکبات حاوی ویتامین C است. این مواد غذایی از ابتلا به بیماریهای قلبی، کاهش قدرت بینایی و گرفتن بینی پیشگیری میکند.
آناناس
سالهای سال از این میوهی خوشمزه برای درمان اختلالات روده و یبوست استفاده کردهاند و باید بدانید که این میوهی استوایی باعث تقویت سیستم ایمنی بدن، استخوانها و سلامت قلبی عروقی میشود.
یک فنجان آناناس تازه حاوی 25 میلی گرم ویتامین C و 75 کالری است. آب آناناس نیز ویتامین C خود را حفظ میکند.
سیب زمینی
یک عدد سیب زمینی متوسط که با پوست کبابی شده است حاوی 25 میلی گرم ویتامین C میباشد که 25 درصد نیاز روزانه یک فرد بزرگسال را تأمین میکند.
اسفناج
اگر چه غذای مورد علاقهی ملوان زبل منبع کامل آهن نیست اما باید بدانید این ماده غذایی سرشار از کاروتنوئید است. این مواد مغذی با همیاری ویتامینها باعث پیشگیری از سرطان و کلسترول بالا شده و اجازه نمیدهد قدرت بیناییتان کاهش یابد.
ویتامین C موجود در اسفناج از دژنراسیون ماکولای چشم، آرتروز و سکتهی مغزی پیشگیری میکند.
سیب زمینی شیرین
سیب زمینی شیرین یکی از سبزیجات سرشار از مواد مغذی مفید است. ویتامین C موجود در سیب زمینی شیرین از ابتلا به سرطان، بیماریهای چشمی، افسردگی و بیماریهای قلبی عروقی پیشگیری به عمل میآورد.
گوجه فرنگی
یک عدد گوجه فرنگی متوسط کاملاً رسیده دارای 26 کالری و حاوی حدود 23 میلی گرم ویتامین C میباشد.
گوجه فرنگی میتواند از ابتلا به بیماریهای قلبی، عفونتهای مجاری تنفسی، سرطان پوست و کاهش قدرت بینایی پیشگیری به عمل میآورد.
شلغم
شلغم جزو سبزیجات نسبتاً ارزان قیمت و بسیار سالمی است که آماده کردنش نیز بسیار ساده بوده و در عین حال حاوی ویتامین C زیاد و اسید آمینه های ضروری است.
یک فنجان شلغم پخته شده حاوی 35 کالری و 18 میلی گرم ویتامین C میباشد. ویتامین C موجود در این مادهی غذایی مانند آنتی اکسیدان قوی عمل میکند و رادیکالهای آزاد را کنترل کرده و سیستم ایمنی بدن را تقویت میکند.
علائم کمبود ویتامین ث در بدن
کمبود ویتامین ث یک مشکل جدی است و منجر به عوارض می شود . کمبود این ویتامین با ۸ علامت خودش را نشان میدهد.
ویتامین ث به عنوانی یکی از ضروریترین ویتامینها برای رشد سلولی خوب، ارتقای عملکرد سیستم گردش خون و به طور کلی تقویت سیستم ایمنی بدن شناخته شده است.
محافظت از سلولهای بدن در برابر رادیکالهای آزاد، شرکت در سنتز کلاژن، افزایش میزان جذب آهن در بدن و به ویژه آهن غیر هم که از طریق مصرف سبزیجات وارد بدن میشود، از وظایف دیگر ویتامین ث در بدن است.
بدن نمیتواند ویتامین ث را سنتز کند؛ بنابراین لازم است که نیاز خود را از طریق مصرف مواد غذایی حاوی این ویتامین به خصوص میوهها و سبزیجات دریافت کند.
اگر روزانه 5 واحد میوه و سبزیجات میل کنید دلیلی برای کمبود ویتامین ث باقی نمیماند. البته به شرطی که این میوه و سبزیجات را به مدت طولانی نگه نداشته باشید و به اصطلاح آنها را تازه به تازه میل کنید؛ چون در غیر این صورت این مواد غذایی میزان زیادی از ویتامین ث خود را از دست میدهند. همین اتفاق در صورت پخت و پز طولانی مدت این موادغذایی نیز رخ میدهد. از دیگر عوامل کمبود ویتامین ث میتوان به برخی از بیماریهای گوارشی مانند گاستریت اشاره کرد.
علائم كمبود ويتامين ث
*خستگی: خستگی مزمن و کاهش انرژی در طول روز یکی از شایعترین علائم فقر ویتامین ث است.
*تغییرات خلق و خوی: افراد مبتلا به کمبود ویتامین ث معمولا تحریک پذیر بوده و اصطلاحا سریع تر از کوره در میروند.
*از دست دادن وزن: کاهش وزن ناگهانی از علائم دیگر فقر ویتامین ث است.
*درد عضلات: درد مزمن در اندام یا مفاصل میتواند از نشانههای دیگر کمبود ویتامین ث باشد.
*کبودی: افراد مبتلا به فقر ویتامین ث به راحتی کبود میشوند.
*مشکلات دهان و دندان: مصرف دوز صحیح ویتامین ث در روز به سلامت دهان و دندان کمک میکند و کمبود آن میتواند منجر به زوال لثه شود. مشکلات پریودنتال نشانه ای از کمبود ویتامین ث هستند. ضمنا مبتلایان به فقر ویتامین ث ممکن است به بیماری اسکوربوت نیز مبتلا شوند که با تورم و خونریزی لثه و از دست دادن دندانها خود را نشان میدهد.
*خشکی پوست و مو: ویتامین ث برای رشد و ترمیم بافتها در همه قسمتهای بدن ضروری است. این ویتامین برای تشكیل كلاژن (كه یك پروتئین مهم در تشكیل پوست، بافت ترمیم یافته، تاندون، رباط ها و عروق خونی است) لازم است و کمبود آن خود را به صورت خشکی پوست و مو نشان میدهد.
*ابتلا به عفونت: تاثیر منفی بر بهبود زخمها و ابتلای سریع به انواع عفونتها بخصوص سرماخوردگی و آنفلوآنزا از نشانههای دیگر فقر ویتامین ث است.
کمبود ویتامین ث را میتوان با مکملهای غذایی دریافت کرد با این حال دریافت مشورت از تیم پزشکی حرفه ای به جای خوددرمانی با مکمل ها بیشتر توصیه میشود. چون مکملهای ویتامین ث در صورت مصرف زیاد، میتوانند عوارض جانبی مانند حالت تهوع یا سوء هاضمه به همراه داشته باشند.
میزان نیاز روزانه به ویتامین ث در گروههای مختلف سنی از این قرار است:
از بدو تولد تا 1 سالگی: 35 میلی گرم
از 1 تا 3 سالگی: 35 تا 40 میلی گرم
از 4 تا 12 سال: 40 تا 60 میلی گرم
در دوره نوجوانی: 60 تا 100 میلی گرم
در سنین بزرگسالی: 60 تا 100 میلی گرم
خانمهای باردار و شیرده: 80 تا 100 میلی گرم
افراد سیگاری: 120 میلی گرم
*وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي
پورتال رنگی _ هشت علامت کمبود ویتامین ث
منبع: تبیان – سلامت نیوز