علت اصلی تغییر رنگ دندان - پورتال رنگی

دهان و دندان ۰۵ بهمن ۱۳۹۵ بدون دیدگاه

تغییر رنگ دندان

صرف‌نظر از اینکه چندبار مسواک می‌زنید، همچنان دندان هایتان سفید نیستند و تغییر رنگ داده اند؟ در ادامه‌ی مطلب با ۹ عامل آب زیرکاه را که رنگ دندان‌هایتان را تغییر می‌دهند آشنا می شوید.آیا تا به حال احساس کرده‌اید صرف‌نظر از اینکه چندبار مسواک می‌زنید، همچنان دندان هایتان سفید نیستند؟ اگرچه می‌دانید قهوه، نوشابه، انواع توت‌ها، سس سویا، سرکه بالزامیک رنگ دندان‌هایتان را تغییر می‌دهند اما ‌آن‌ها تنها مقصران در این زمینه نیستند. در ادامه‌ی مطلب با ۹ عامل آب زیرکاه را که رنگ دندان‌هایتان را تغییر می‌دهند، آشنا می شوید.

لیموناد

در حالی که این نوشیدنی به تنهایی هر آنچه شما در یک روز گرم نیاز دارید، است اما ترکیب اسید و شکر موجود در آن می‌تواند حسابی برای لبخندتان بد باشد. ننسی روزن، دندانپزشک مقیم نیویورک و متخصص در زمینه‌‌های زیبایی، عمومی و ترمیمی می‌گوید:خاصیت اسیدی لیموناد باعث ساییده شدن یا از بین رفتن مینای دندان می‌شود. هنگامی که مینای دندان زیادی، باقی نمانده باشد یا به طور کلی از بین برود، دندانتان به لایه‌ی زیرین خود به نام عاج دندان می‌رسد که این لایه بسیار زردرنگ است.

نوشیدنی‌های ورزشی

هرچند نوشیدنی گاتوراد آبی، رنگ بسیار رقیق‌تری نسبت به قهوه و چای دارد، اما نوشیدن‌ آن می‌تواند دندان‌هایتان را کدر کند. کیروش مدحی، دندان‌پزشک زیبایی مقیم بورلی هیلز و نویسنده‌ی کتاب The Hidden Epidemic: Restoring Oral Health, One Smile at a Time می‌گوید: همچنین سطح بالای قند در این نوشیدنی باعث رشد انواع باکتری‌ها می شود، به همین علت نه تنها باعث لک شدن دندان‌هایتان می‌شود بلکه به دلیل حجم قند اش باعث بروز پوسیدگی نیز می‌گردد.

نوشیدنی و اسموتی‌های سبز

اسموتی و نوشیدنی‌های سبز هرچند برای بدن‌تان مفید هستند، اما بستگی دارد از چه طریقی آن‌ها را می‌نوشید و ممکن است روش انتخابی‌تان چندان به درخشان بودن دندان‌ها کمک نکند. به گفته‌ی مدحی یک قانون کلی می‌گوید که هرآنچه لباس‌تان را لک کند و به سختی پاک شود، باعث لک شدن دندان‌هایتان نیز می‌شود. اسموتی‌ها معمولا حاوی انواع توت‌های روشن و سبزیجاتی هستند که پتانسیل لک کردن دندان‌ها را دارند. اما خبر خوب این است که شما مجبور نیستید از قسمت خوشمزه‌ی صبحانه‌تان چشم‌پوشی کنید، نوشیدن هر آبمیوه یا اسموتی‌ با یک نی ضخیم به جلوگیری از لک شدن دندان‌ها کمک می‌کند.

همچنین بخوانید:  محصولی شگفت انگیز به پر کردن دندان ها خاتمه داد

چای سبز

چای‌ سیاه یا قهوه‌ای معمولا رنگ دندان‌ها را زرد یا خاکستری می‌کنند، اما به گفته‌ی دکتر روزن چای‌های سبز و کم‌رنگ‌تر نیز این تأثیر را دارند. به توصیه‌ی دکتر مدحی برای جلوگیری از این مشکل، ۳۰ دقیقه بعد از خوردن هر ماده‌ی غذایی که امکان آسیب زدن را دارد، دندان‌ها را مسواک بزنید. (مسواک زدن دندان‌ها کمتر از ۳۰ دقیقه بعد از خوردن یا نوشیدن غذایی اسیدی، در واقع باعث پوسیدگی بیشتر آن‌ها می‌شود.)

شربت سرفه

شربت نارنجی رنگ DayQuil  چیزی بیشتر از یک طعم گس در دهان شما باقی می‌گذارد. شربت سرفه‌های رنگارنگ، حاوی شکر هستند که عامل پوسیدگی دندان‌ها است. به گفته‌ی دکتر روزن اگر بیشتر از مقدار مناسب از این داروها مصرف کنید، باعث لک شدن دندان‌هایتان ‌می‌شود.

استخر

باید به تمام شناگران حرفه‌ای بگوییم شاید استخر دلیل آن لکه‌ی قهوه‌ای رنگ نه چندان جالبی باشد که در لبخندتان دیده‌اید. روزن می‌گوید: وقتی که شما یک شناگرهستید به تعداد دفعات زیادی دهانتان را درآب باز می‌کنید یا آب وارد دهانتان می‌شود که مواد شیمیایی ضدعفونی کننده در آب استخر باعث ایجاد لک قهوه‌ای روی دندان‌ها می‌شود. توجه داشته باشید که این تنها در صورتی است که بیشتر از ۶ ساعت در هفته داخل آب حاوی مواد شیمیایی ضد عفونی کننده باشید، که مسلما این امر در تابستان ممکن است.

آسیب‌های ناشی از ضربه دیدن

دندان شکسته شده می‌تواند باعث درد زیادی در طول دوره‌ی درمان یا بعد از آن باشد اما اگر شما در حین ورزش باعث آسیب دیدن دندان‌هایتان شوید ممکن است درخشش لبخندتان نیز تحت تأثیر قرار بگیرد. دکتر مدحی می‌گوید: هر ضربه‌ای که به دندانتان وارد شود، می‌تواند موجب از بین رفتن عصب دندان و درنتیجه خاکستری شدن آن شود.

همچنین بخوانید:  علائم رویش دندان در کودکان

برخی از داروها

به گفته‌ی دکتر مدحی ضربه و صدمات تنها دغدغه‌ی ما برای لک شدن دندان‌ها نیستند. مصرف برخی از داروها برای طولانی مدت یا تحت درمان‌های جدی مانند شیمی درمانی یا رادیوتراپی قرار گرفتن، می‌تواند جریان خون را به سمت دندان تغییر داده و از درون رنگ آن را به خاکستری تغییر دهد.

 تیره شدن دندان

تغییر رنگ و تیره شدن دندان ها را میتوان به عوامل داخلی و خارجی نسبت داد و تقسیم کرد.عوامل خارجی از سطح بیرونی دندان بر آن اثر می‌کند و  عوامل داخلی آن دسته از مسائلی هستند که باعث تیره شدن دندان‌ها از داخل دندان می‌شوند..

علت زرد شدن دندان

به منظور کنترل موثر تغییر رنگ دندان، تشخیص علل تغییر رنگ حائز اهمیت است. این علل عبارتند از:

غذاها/ نوشیدنی ها: قهوه، چای، نوشابه ها، مشروبات و غذاهایی خاص (به عنوان مثال سیب زمینی، گیلاس و زغال اخته) می توانند باعث ایجاد لکه زرد روی دندان شوند.
استعمال دخانیات: سیگار کشیدن یا جویدن تنباکو می تواند منجر به تغییر رنگ دندان ها شود.
بهداشت ضعیف دهان و دندان: مسواک زدن و نخ دندان کشیدن ناکافی برای از میان بردن پلاک ها و مواد ایجاد کننده لکه می تواند باعث ایجاد لکه های دندان شود.
بیماری: بیماری هایی که مینا و عاج دندان را تحت تاثیر قرار می دهند می توانند منجر به تغییر رنگ دندان شوند. عفونت دندان مادران باردار می تواند با تاثیر بر رشد مینای دندان در کودک باعث تغییر رنگ دندان های کودک شود.
داروها: آنتی هیستامین ها، داروهای ضد افسردگی و داروهای مربوط به فشار خون بالا می توانند رنگ دندان ها را تغییر دهند. استفاده مادر از آنتی بیوتیک های تتراسایکلین در طول نیمه دوم بارداری می تواند منجر به تغییر رنگ مینای دندان کودک شود. در ضمن، ممکن است کودکانی که در زمان رشد دندان های دائمی (پیش از هشت سالگی) آنتی بیوتیک های تتراسایکلین و داکسی سایکلین مصرف می کنند هم تغییر رنگ درونی دندان های دائمی را تجربه کنند. در کودکان نیز به علت مصرف قطره های آهن ممکن است باعث سیاهی دندان اطفال شود.
ترمیم های دندانپزشکی: عمل هایی که در آن ها به مواد دندانپزشکی خاصی مانند آمالگام نقره ای رنگ برای ترمیم دندان نیاز است هم می توانند باعث ایجاد رنگ سیاه مایل به خاکستری در دندان شوند.
پیری: با پیر شدن فرد لایه بیرونی مینای دندان ها ساییده شده رنگ زرد طبیعی عاج دندان نمایان می شود. به علاوه، در طول سال ها لکه ها و جرم دندان بیشتر شده که این باعث تیره شدن و تغییر رنگ دندان ها می شود.
ژنتیک: برخی افراد خوش شانس به طور طبیعی نسبت به دیگران مینای دندان درخشان تر و یا ضخیم تری دارند.
محیط زیست: وجود فلوراید بیش از حد در منابع طبیعی مثلا میزان بالایفلوراید موجود در آب آشامیدنی یا استفاده بیش از حد از مکمل ها، دهان شویه ها، خمیردندان های دارای فلوراید یا مکمل های خوراکی فلوراید می تواند باعث تغییر رنگ دندان ها شود.
درمان های پزشکی: برخی شیوه های درمانی خاص در تغییر رنگ دندان و اصلاح طرح لبخند می توانند بر رنگ لایه های مینا و عاج دندان اثر منفی بگذارند. به عنوان مثال، شیمی درمانی و پرتو درمانی سر و گردن دو نمونه از این شیوه های درمانی هستند.
تروما: زمین خوردن یا هر نوع آسیب دیدگی دیگری که به اعصاب صدمه بزند یا باعثلب پریدگی یا ترک خوردگی دندان شود، می تواند منجر به تغییر رنگ دندان ها در کودکان و بزرگسالان شود.

همچنین بخوانید:  سفید کردن دندان ها با پوست گردو

منبع: سیمرغ / dentaliau /tehrandentalclinic

Subscribe
Notify of
0 دیدگاه ها
Inline Feedbacks
View all comments